Moderní betony a kompozity 2024: úspěšná konference přilákala odborníky i studenty z celé republiky

Ve dnech 16.–18. října 2024 proběhla v Hotelu Ski v Novém Městě na Moravě konference Moderní betony a kompozity 2024, které se zúčastnilo 150 delegátů z akademické i průmyslové sféry. Akce, zaměřená na aktuální trendy ve stavebnictví, nové materiály a technologie, nabídla bohatý program pro odborníky i studenty.

První den konference byl věnován mladým výzkumníkům v rámci studentské konference Moderní betony a kompozity 2024 junior. Studenti stavebních fakult zde představili výsledky svých disertačních prací, a to před publikem složeným z odborníků a dalších studentů. V rámci soutěže o nejlepší příspěvek si účastníci sami zvolili vítěze, kterým se stala Ing. Eliška Kafková z Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Umístění a názvy vítězných prací:

1. místo: Ing. Eliška Kafková: Hodnocení smykové pevnosti na rozhraní různých typů betonu
2. místo: Ing. Karel Hurtig: Vývoj cementového materiálu pro 3D tisk
3. místo: Ing. Matěj Prudil: Studium využití neuronových sítí pro návrh receptur betonu

Kromě odborného programu si studenti a ostatní účastníci mohli během odpoledne prvního dne vyzkoušet střelbu na biatlonové terče, což přispělo k uvolněné atmosféře. Večer pak pokračoval neformálním posezením, kde každý účastník obdržel svou karikaturu od pozvaného karikaturisty, což sklidilo velký ohlas.

Hlavní jednací den konference proběhl ve čtvrtek 17. října, kdy konferenci slavnostně zahájil děkan pořádající Fakulty stavební ČVUT v Praze prof. Ing. Jiří Máca, CSc.. V průběhu dne zazněly příspěvky o nejnovějších trendech ve stavebnictví, vlivu změn klimatu na stavební materiály, výztužích a nových inovativních materiálech.

Prof. Máca akci okomentoval slovy: "Jsem velmi rád, že oproti loňskému roku se zvýšil počet účastníků konference. Potěšitelné je i skutečnost, že většinu účastníků tvoří zástupci praxe. Největší radost mám ale z velké účasti mladých kolegyň a kolegů - to je největší záruka toho, že beton a kompozity budou i nadále moderní. Věřím, že velmi kvalitní přednášky byly pro mnohé inspirací a že i příští rok opět rádi na konferenci přijedou."

Konference byla zakončena slavnostním společenským večerem, během kterého bylo také oznámeno, že další ročník této úspěšné akce se uskuteční ve dnech 15.–17. října 2025 opět v Novém Městě na Moravě.

Velké poděkování patří také partnerům akce:

  • Hlavní partner akce STACHEMA CZ s.r.o.
  • Partneři: KrampeHarex CZ s.r.o., MC - Bauchemie s.r.o., Skanska Transbeton, s.r.o., Cyment Kft, BEST a.s.