Praha, 24. září 2024 – v úterý, 24.9. 2024, se v Kongresovém centru Praha uskutečnilo odborné sympozium s názvem „Nová éra ve stavebnictví“, pořádané Českou silniční společností (ČSS) ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic s.p.(ŘSD) a Sdružením pro výstavbu silnic (SVS). Akce přilákala téměř 200 odborníků z oblasti stavebnictví, kteří měli příležitost se seznámit s klíčovými změnami vyplývajícími z nového stavebního zákona.

Téma sympozia a odborný program:

Sympozium se zaměřilo na přechod na nový stavební zákon a jeho implementaci do praxe. Zástupci právnických a stavebních odborníků představili hlavní změny v legislativě, které mají přímý vliv na realizaci dopravní infrastruktury v České republice. Mezi přednášejícími byli renomovaní právníci Mgr. et Mgr. Ing. Jan Tomíšek, Ph.D. a Mgr. František Korbel, Ph.D., kteří se podíleli na tvorbě zákona, stejně jako experti z ŘSD, včetně Ing. Petra Kůrky a Mgr. Davida Jalůvky. I díky účasti ředitele DESÚ, Mgr. Martina Kozáka, proběhla velmi zajímavá debata poukazující na nutnost kultivace prostředí a další spolupráce mezi jednotlivými subjekty.

Radek Mátl, generální ředitel ŘSD, ve svém úvodním slovu uvedl:
„Jsem rád, že tento specializovaný, jasně zaměřený a vysoce odborný seminář proběhl. A děkuji ČSS za to, že tyto akce dělá a my na nich můžeme vystupovat. Celkově jsem moc rád, jak kvalitně a intenzivně naše organizace spolupracují. Nový stavební zákon je zásadní pro další rozvoj naší dopravní infrastruktury a jak Sympozium ukázalo, ŘSD je na něj připraveno.“

Na sympoziu byla také představena iniciativa Young Roads, projekt zaměřený na mladou generaci budoucích odborníků ve stavebnictví. Tento projekt, vytvořený ve spolupráci s ČSS, si klade za cíl inspirovat a vzdělávat nové talenty, kteří se budou podílet na budoucnosti oboru.

Petr Mondschein, předseda ČSS, uvedl:
„Jako ČSS jsme moc rádi, že jsme se na tomto, vysoce odborném, sympoziu mohli organizačně podílet. Jsem vděčný za to, jak spolupráce s ŘSD aktuálně funguje, a velmi mě potěšila slova pana generálního ředitele Mátla o společném fungování. Na dnešní akci jsme prezentovali náš nový projekt YOUNG ROADS (YR), který považuji za naprosto klíčový pro budoucnost našeho oboru. Tento projekt je zaměřen na mladou generaci budoucích odborníků a jeho cílem je nejen inspirovat, ale také poskytovat vzdělávací podporu.

Jsem opět vděčný za to, jak se do projektu YR zapojily klíčové státní instituce, jmenovitě Ministerstvo dopravy, ŘSD a Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), a doufám, že se do něj postupně zapojí i naše firmy. Bez zapojení vysokých škol a podniků bude komplikované projekt dále rozvíjet.

Rovněž bych chtěl závěrem poděkovat partnerovi dnešního sympozia, společnosti BIGUMA. Díky takové podpoře jsme schopni organizovat vzdělávací projekty a šířit odbornost mezi českými silničáři, což považuji za nezbytné pro budoucí generace našich odborníků. Nerad bych zapomněl na poděkování Kongresovému centru a Karlovi Ježkovi za perfektní organizaci na místě“

Martina Habancová z BIGUMA dodala:
„Téma nového stavebního zákona rezonuje ve společnosti poměrně intenzivně a jsme přesvědčeni, že vaše odborné sympozium přiblíží primárně problematiku týkající se oblasti silničního stavitelství. Zároveň nás velmi zaujala myšlenka nového studentského projektu YOUNG ROADS, a proto jsme se rozhodli tento projekt podpořit.“

Pavel Šušák, člen Českého národního komitétu (ČNK), doplnil:
„V rámci existence Českého národního komitétu a naší spolupráce s ŘSD se jedná o naši první společnou “konferenci“. Navazuje symbolicky na spolupráci při organizaci Světového silničního kongresu a věřím, že v těchto aktivitách budeme nadále pokračovat, a to ve společném úsilí. Naším cílem je obohatit podobné projekty o zahraniční přednášející a přinést do nich mezinárodní vhledy a odbornost.

V současnosti již diskutujeme témata, jako je dekarbonizace stavebních procesů, vlivy klimatických změn na dopravní infrastrukturu a odolnost silničních staveb. Tyto otázky nerezonují pouze v České republice, ale jsou řešeny napříč všemi 127 členskými státy světové silniční asociace PIARC. Naší ambicí je přinést tuto odbornost do České republiky a v rámci projektů, jako je toto sympozium, konfrontovat a doplňovat naše odborníky s mezinárodními zkušenostmi a osvědčenými postupy jejich zahraničních kolegů.“

Sympozium „Nová éra ve stavebnictví“ nabídlo bohatý program včetně odborných přednášek, panelové diskuze a neformálního networkingu. Akce proběhla hybridně, jak fyzicky, tak online formou, což umožnilo širší účast z různých oblastí stavebnictví.

Souhrn:

• Účast: téměř 200 odborníků hybridní formou
  • Program zahrnoval prezentace nového stavebního zákona, přednášky a panelovou diskuzi.
  • Představen DESÚ a jeho fungování
  • Představen projekt Young Roads, zaměřený na vzdělávání mladých odborníků.

Symposium bylo nejen přenášeno, ale i nahráváno a jeho záznam bude dostupný na stránkách České silniční společnosti.

Spoluorganizátoři akce:

Partner sympozia: